Μάρμαρο Θάσου Δ.Ν. Χαριτοπουλος Α.Ε.
Η εταιρία μας ιδρύθηκε το 1972 ως λατομική από τον κ.Δημήτριο Χαριτόπουλο, με την μορφή ατομικής επιχείρησης και πήρε την σημερινή της μορφή ως Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία "Δ.Ν.ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.", το 1985. Έως το 1987 ασχολούνταν μόνο με την εξόρυξη του «Χιονόλευκου» Θασίτικου Μαρμάρου, ενώ το 1988 προχώρησε στην ίδρυση εργοστασίου κοπής και επεξεργασίας του μαρμάρου αυτού.
Το λατομείο και το εργοστάσιο μας διαθέτουν άρτιο τεχνικό εξοπλισμό ο οποίος από την έναρξη των εργασιών του και μέχρι σήμερα αυξάνεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς ακολουθώντας κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη στο τομέα της εξόρυξης και της επεξεργασίας του μαρμάρου. Η επιχείρηση μας απασχολεί αυτή την στιγμή 54 άτομα μόνιμο προσωπικό, 26 στο εργοστάσιο, 24 στο λατομείο και 4 στην Διοίκηση.
Το 30% της παραγωγής μας εξάγεται σε ξένες χώρες όπως το Ιράκ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιταλία, η Ισπανία. Η μεταφορά των εξαγόμενων προϊόντων γίνεται με containers που φορτώνονται σε πλοία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το 70% της παραγωγής μας απορροφάται από ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου για να καταλήξει όμως στο σύνολό του, μετά από επεξεργασία, στην παγκόσμια αγορά.
Η παραγωγή του Λατομείου & του Εργοστασίου
Η παραγωγή του λατομείου περιλαμβάνει Ογκομάρμαρα, Ξοφάρια Μαρμάρου και Αδρανή Υλικά. Η εξόρυξη γίνεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με την χρήση υδρόψυκτων συρματοκοπών και πριονιών μαρμάρου. Οι όγκοι και τα ξοφάρια, μετά την εξόρυξη, τοποθετούνται στην πλατεία του λατομείου απ’ όπου γίνεται και η φόρτωσή τους σε φορτηγά για την πώληση σε τρίτους ή την μεταφορά τους στο εργοστάσιο μας προς επεξεργασία.
Το εργοστάσιο μας επεξεργάζεται αποκλειστικά μάρμαρα που προμηθεύεται από το λατομείο της εταιρίας. Τα Ογκομάρμαρα και τα Ξοφάρια μεταφέρονται στο εργοστάσιο με ιδιόκτητα φορτηγά της εταιρίας, όπου και κόβονται στα τελάρα σε ακατέργαστες πλάκες πάχους 2 και 3 εκατοστών. Στην συνέχεια οι ακατέργαστες πλάκες, είτε ορθογωνίζονται στις φρέζες και στην φάση αυτή πουλιούνται αγυάλιστες ή προχωρούν σε περαιτέρω επεξεργασία στους κόφτες, όπου κόβονται σε καδρέτα, πλακίδια διαφόρων τυπικών διαστάσεων. Όπως, 30x60, 40x40, 40x60, 40x80 ή σε ειδικές κατά παραγγελία διαστάσεις. Με την χρήση μονοσύρματος μπορούμε επίσης να παράξουμε ογκίδια ειδικών διαστάσεων και πλάκες σε κάθε επιθυμητό πάχος.
Η παραγωγή του εργοστασίου περιλαμβάνει Ορθογωνισμένες Πλάκες Μαρμάρου αγυάλιστες, διαφόρων παχών και Ορθογωνισμένα Καδρέτα Μαρμάρου γυαλισμένα και αγυάλιστα, διαφόρων παχών και διαφόρων διαστάσεων καθώς και ειδικές διαστάσεις κατά παραγγελία σε Ογκίδια ή Καδρέτα Μαρμάρου. Το λατομείο παράγει περίπου 5.000 κυβικά μέτρα Ογκομαρμάρων, 35.000 τόνους Ξοφαριών και 6.000 κυβικά μέτρα Αδρανών Υλικών τον χρόνο. Το εργοστάσιο παράγει περίπου 20.000 τετραγωνικά μέτρα Μαρμαροπλακών και 90.000 τετραγωνικά μέτρα Καδρετών τον χρόνο.
Δ.Ν.ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
Ολόκληρος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου είναι ηλεκτροκίνητος. Η εταιρία μας σεβόμενη το περιβάλλον, εγκατέστησε κατ’ αρχάς και με την ίδρυση του εργοστασίου, συγκρότημα βιολογικού καθαρισμού. Όλος ο όγκος του νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη στα μηχανήματα κοπής του μαρμάρου, συγκεντρώνεται σε δεξαμενές όπου με την χρήση φιλτρόπρεσας καθαρίζεται από τους κόκκους του μαρμάρου και διοχετεύεται πάλι καθαρό στα μηχανήματα του εργοστασίου.
Ιστορία του Μαρμάρου στη Θάσο
Η εξόρυξη του μαρμάρου στο νησί της Θάσου είναι μια αρχαία τέχνη και η ιστορία της, έχει καταγραφεί τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ., όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Παριανοί ίδρυσαν σχολή γλυπτικής. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ορισμένα από αυτά τα αρχαία λατομεία βρίσκονταν στη δημοφιλή τουριστική περιοχή της Αλυκής. Μπορεί κανείς να δει εκεί τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν για την εξαγωγή του μαρμάρου. Από εκείνη την εποχή υπάρχουν κείμενα για το λευκό μάρμαρο Θάσου που χρησιμοποιείται σε όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, συνήθως στην κατασκευή και διακόσμηση των ναών και άλλων σημαντικών αστικών δομών.
Λέγεται ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν μάρμαρο Θάσου και ότι το μετέφεραν σε όλη την αυτοκρατορία τους.
Κατά τη Βυζαντινή εποχή είχε χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε όλη την αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής τμημάτων της περίφημης Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη.
H δημοτικότητα του λευκού Μαρμάρου Θάσου είναι αμείωτη, μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση εξαιρετικά σημαντικών κτιρίων, σε όλο τον κόσμο.
Όγκοι, Πλάκες & Καδρέτα Μαρμάρου
Το 30% της παραγωγής μας εξάγεται σε ξένες χώρες όπως το Ιράκ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιταλία, η Ισπανία. Η μεταφορά των εξαγόμενων προϊόντων γίνεται με containers που φορτώνονται σε πλοία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το 70% της παραγωγής μας απορροφάται από ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου για να καταλήξει όμως σχεδόν στο σύνολό του, μετά από επεξεργασία, σε χώρες του εξωτερικού. Στην εγχώρια αγορά η διακίνηση των προϊόντων γίνεται με φορτηγά Ι.Χ. ή Δ.Χ..
Η κατηγοριοποίηση των προϊόντων γίνεται ως εξής:
1. Ξοφάρια = Μία διαλογή.
2. Όγκοι Μαρμάρου = Α1,Α2,Α3.
3. Πλάκες & Καδρέτα Μαρμάρου Αγυάλιστα ή Γυαλισμένα = Α1,Α2,Α3,Α4.
Ειδικές κατα παραγγελεία διαστάσεις ή σε διάφορες τυπικές διαστάσεις, όπως, 30x60, 40x40, 40x60, 40x80.
Φωτογραφικό υλικό απο την παραγωγή, το εργοστάσιο και το λατομείο
Μπορείτε να μας στείλετε email στη παρακάτω φόρμα
Το εργοστάσιο της εταιρίας βρίσκεται 2χλμ απο το κέντρο της πόλης της Θάσου στο δρόμο προς Παναγίας